Monday, July 28, 2014

Uit de oude doos: Van waarzeggerij tot homeopathie - waarom zijn pseudowetenschappen en bijgeloof zo populair?

Onder het motto “uit de oude doos” volgen op mijn blogje enkele herwerkte teksten die ik zelf geschreven heb tijdens mijn studies. Een eerste stuk handelt over pseudowetenschappen. Elke tekst werd geïnspireerd door wetenschappers die het onderwerp vol enthousiasme op een groep studenten overbrachten tijdens het vak bio-ethiek gedurende mijn bachelorjaren.

Over pseudowetenschappen, bijgeloof en slechte wetenschap

Volgens onze trouwe Wikipedia is pseudowetenschap de benaming voor een stelsel van opvattingen of handelingen dat de toets van een wetenschappelijke methode niet doorstaat maar waarvan de aanhangers toch beweren of suggereren dat het om wetenschap handelt. Al in de middeleeuwen waren kwakzalvers een bekend fenomeen: duistere figuren die op straat hun zalfjes en drankjes probeerden te verkopen in de hoop zo snel geld te verdienen. Ondanks de grote vooruitgang van de wetenschap sindsdien zijn ook nu nog tal van voorbeelden van pseudowetenschappen en bijgeloof te vinden: creationisme, ufologie, psychoanalyse, koude kernfusie, … al deze omstreden theorieën of opvattingen kunnen ondanks intensief onderzoek niet bewezen worden.


Boven: het 'gezicht op Mars', onder: beeld uit het eerste 'Bigfoot' filmpje
 Vele theorieën krijgen initieel heel wat tegenwind, zoals bijvoorbeeld het heliocentrisme (de zon als middelpunten van ons zonnestelsel), maar kunnen pas na intensief onderzoek door gekwalificeerde wetenschappers alsnog bevestigd worden. Pseudowetenschappen daarentegen doorstaan de test der wetenschap niet. Vaak worden de beweringen niet of amper gestaafd door wetenschappelijk onderzoek en is de bron twijfelachtig. Als deze bron daarbij ook nog beweert dat de wetenschappelijke wereld de ontdekking in de doofpot wil stoppen, het denkbeeld een aanval is op bestaande wetenschap of iemand de ontdekking op zijn eentje gedaan heeft, verdient de bewering alvast de nodige argwaan. Toch geloven mensen maar al te graag vele van deze ongelofelijke beweringen. Zo zijn er nog steeds mensen die geloven dat bigfoot weldegelijk bestaat, zelfs nadat de makers van het oorspronkelijke filmpje toegaven dat het om een grap ging. Maar waarom geloven we zo graag in het ongelofelijke? Is het eigen aan onze menselijke natuur?


Bedrogen door ons eigen brein

Ons brein blijkt, niet verwonderlijk, een belangrijke rol te spelen in al dit bijgeloof. We zijn geprogrammeerd om alle informatie die we binnenkrijgen te verwerken tot iets dat we kunnen bevatten of herkennen. Daarom herkennen we makkelijk een gezicht in één van de eerste, korrelige foto’s van het Marsoppervlak, en horen we maar al te graag satanische versen in omgekeerde afgespeelde muziek (zoals bijvoorbeeld hier). Als iemand informatie krijgt die ingaat tegen zijn opvattingen of geloof, krijgt die persoon daarenboven vaak een gevoel dat cognitieve dissonantie heet. Dit is de onaangename spanning die ontstaat bij het kennis nemen van feiten of opvattingen die strijdig zijn met je eigen mening. Het is dan ook makkelijker voor onze hersenen om te blijven geloven dat homeopathie werkt of dat aliëns de aarde bezoeken dan om dat denkpatroon te veranderen. Verder speelt ook een proces dat operante conditionering heet een belangrijke rol. We leren al van jongs af aan dat al onze acties gevolgen hebben. Die gevolgen kunnen positief zijn (als ik luister naar mama krijg ik een koekje) of negatief zijn (als ik een warm strijkijzer aanraak doet dat pijn). Gedrag dat positieve gevolgen heeft, zullen we gaan herhalen. Dit heet positieve versterking. Veel vormen van bijgeloof en pseudowetenschappen kennen dit fenomeen. Als je eenmaal denkt dat je een UFO gezien hebt en je krijgt daarvoor veel positieve aandacht, zal je veel sneller opnieuw een UFO ‘zien’ om die positieve aandacht opnieuw te ervaren.

‘Ons brein is geprogrammeerd om alle informatie die we binnenkrijgen te verwerken tot iets dat we kunnen bevatten of herkennen’

Een goed voorbeeld van positieve versterking is dat van een vrouw die naar de dokter gaat voor een beschadigde zenuw. Die dokter onderzoekt de klacht en gebaseerd op zijn opleiding en ervaring concludeert hij dat de beschadigde zenuw vanzelf zal herstellen, maar dat de pijn enkele weken zal aanhouden. Op aanraden van een vriendin gaat de vrouw echter op bezoek bij een acupuncturist. Die luistert en behandelt haar, waarop de vrouw voldaan en gesteund naar huis vertrekt. Haar klachten verdwijnen en ze vertelt iedereen hoe goed acupunctuur werkt. Wanneer iemand vraagt of de pijn dan onmiddellijk weg was, zegt ze dat de behandeling enkele weken geduurd heeft. Even lang als de dokter voorspeld had dus. De positieve bekrachtiging hier is de empathie van de vriendin en het gevoel zelf iets aan haar pijn te kunnen doen in plaats van lijdzaam te wachten.


De mate waarin iemand beïnvloed wordt door bijgeloof is afhankelijk van enkele belangrijke factoren. Allereerst is er de intelligentie en opleidingsgraad van een persoon. Iemand die hogere studies genoten heeft of in het algemeen een hogere intelligentie heeft, zal sceptischer staan ten opzichte van pseudowetenschappen. Ook de omstandigheden waarin de persoon zich bevindt zijn belangrijk. Iemand die geen andere uitweg meer ziet of ongelukkig is, zal zich sneller laten beïnvloeden door bijgeloof. Ten slotte is er nog de interne/externe locus, een term uit de psychologie waarmee de mate wordt aangeduid waarin iemand de oorzaken van wat hem overkomt bij zichtzelf of juist buiten zichzelf zoekt. Locus of control is een eigenschap van iemands persoonlijkheid en vooral mensen met een externe locus zijn zeer beïnvloedbaar. Al deze factoren hebben natuurlijk ook een invloed op elkaar. Iemand met een externe locus die gelukkig is en geen gezondheidsproblemen heeft, zal niet noodzakelijk zijn toevlucht zoeken tot homeopathie. Daartegenover staat dat een intelligent iemand met een hoofdzakelijk externe locus er ook van overtuigd kan raken dat intelligent buitenaards leven onze aarde bezoekt. 

Volgens Michael Shermer, oprichter van de Skeptic Society, gaat het hem vooral om de simpliciteit van de theorie rond pseudowetenschappen. Mensen zijn veel meer geneigd een simpele uitleg te volgen dan een verklaring die ze zelf niet begrijpen. Verder is hij ervan overtuigd dat mensen vooral wíllen geloven in rare dingen. 'It feels good. It is comforting. It is consoling.' Een interessant filmpje van zijn hand dat naadloos aansluit bij dit onderwerp is 'The baloney detection kit', waarmee je zelf kan leren hoe je ongeloofwaardige beweringen herkent:


Wie heeft er dan wel gelijk?

Of het nu gaat om homeopathie, ufologie, anti-vaccinatie, waarzeggerij, … het is allemaal gebaseerd op de beïnvloedbaarheid van het menselijke brein. We zijn geprogrammeerd om overal logische patronen in te herkennen (en maar best ook!), worden al van kleins af aan geleid door positieve versterking en zijn niet snel geneigd onze mening te herzien. Dit alles heeft ons millennia helpen overleven en ontwikkelen tot de maatschappij die we nu zijn. Toch is het belangrijk kritisch na te denken over de informatie die we van buitenaf krijgen, en dan bedoel ik niet alleen over pseudowetenschappen. Geloof niet zomaar alles wat wetenschappers je voorschotelen, denk twee keer na over wat die politicus zegt en stel jezelf vooral veel vragen. Als iets te goed om waar te zijn lijkt, dan is het dat waarschijnlijk ook.  

Verder lezen?

-        www.skepp.be
o   Inclusief onderwerp op het forum dat ik zelf ben opgestart toen ik aan dit stuk werkte in 2008 (en dat af en toe een beetje uit de hand liep): http://forum.skepp.be/viewtopic.php?t=1457
-        www.skeptic.com : site opgericht door Michael Shermer, die in dit stukje ter sprake kwam
-        Boeken:
o   The God Delusion – Richard Dawkins
o   Why people believe weird things – Michael Shermer
o   Bad science – Ben Goldacre

No comments:

Post a Comment