Wednesday, June 11, 2014

Plastic: onze kleurrijke afdruk op de aarde

De invloed van de mens op onze aardbol is nu al zo groot, dat wetenschappers een heel historisch tijdperk naar ons willen vernoemen: het Antropoceen. Waar ze het niet over eens zijn, is wanneer dit tijdperk begon. Toen we van jager-verzamelaars evolueerden tot landbouwers? Of aan het begin van de industriële revolutie, toen we zoveel CO2 begonnen te produceren dat het volledige klimaat er onder lijdt? Toch is er nog een menselijke verwezenlijking die zijn plaats in het rijtje mogelijkheden verdient: plastic.


In de jaren na de eerste wereldoorlog bloeide de chemische industrie op. Het is in die periode dat plastic zijn intrede maakte in ons alledaagse leven en het is er sinds toen ook niet meer uit weg te denken. Van winkelzakjes tot speelgoed en CD’s, je kan het zo gek nog niet bedenken of er zit wel een vorm van plastic in. Omdat plastic zo slecht afgebroken wordt in de natuur, betekent dat ook dat ál het plastic dat sinds toen geproduceerd is, ook nu nog bestaat. En er komt alleen maar bij. Elk jaar wordt wereldwijd zo’n 300 000 ton plastic geproduceerd. Een deel hiervan vindt onvermijdelijk zijn weg naar rivieren en zo naar onze zeeën en oceanen.

‘Omdat plastic slecht afgebroken wordt in de natuur, bestaat al het plastic dat ooit geproduceerd werd ook nu nog.’

Naar schatting 80% van alle afval in de oceanen bestaat uit plastic. Daar wordt het door de grote stromingen meegevoerd waardoor het zich opstapelt op vijf plaatsen, de zogenaamde ‘gyres’. Hoewel heel wat discussie bestaat over de exacte grootte van deze afvaleilanden (sommige bronnen spreken over de grootte van Texas), twijfelt niemand er aan dat ze weldegelijk bestaan. Plastic wordt niet, zoals etensresten of natuurlijke materialen, biologisch afgebroken. Onder invloed van zonlicht en het zoute water wordt het wel opgesplitst in kleinere, afgeronde stukjes. Dit heeft tal van gevolgen voor de oceaanbewoners. Dieren kunnen enerzijds verstrikt raken in de grote brokken, zoals netten of zakjes. Anderzijds lijken de kleine stukjes voor heel wat beestjes op voedsel, waardoor ze gemakkelijk opgepikt worden door vissen of vogels. Omdat plastic vaak giftige stoffen bevat, kan het de dieren niet alleen verstikken, maar ook vergiftigen. Het plastic komt terecht in kleine dieren zoals garnaaltjes en schelpdieren, die vervolgens gegeten worden door kleine visjes, die dan op hun beurt verorberd worden door grote vissen, … en voor je het weet ligt zo’n vis klaargemaakt op je bord.

Albatros met plastic in zijn lichaam

Het plastic in de oceaan blijft niet altijd mooi op zijn plaats, het spoelt ook wel eens aan. Kamilo Beach in Hawaï bijvoorbeeld heeft de twijfelachtige reputatie het meest vervuilde strand ter wereld te zijn. Het was dan ook hier dat wetenschappers ontdekten dat plastic ook een deel kan worden van rotsen en gesteenten. Door de kampvuurtjes die er regelmatig ontstoken werden, smolt het aanwezige plastic. Samen met schelpen, zand, hout en andere materialen worden zo ‘plastiglomeraten’ gevormd, zoals je kan zien in de foto hieronder. Hoewel dit slechts één voorbeeld is, is afval overal ter wereld op stranden en kustlijnen terug te vinden. De wetenschappers geloven dan ook dat plastiglomeraten wereldwijd voorkomen. Overal waar op stranden gekampeerd wordt, waar er afval (bewust of onbewust) verbrand wordt of waar lava de stranden kan bereiken, kan plastic opgenomen worden in het aanwezige gesteente.

Bron: GSA today

Omdat de plastiglomeraten heel wat zwaarder zijn dan het plastic zelf, zakt het veel makkelijker naar de bodem van de oceaan. Daar kan het, net zoals andere materialen, een laag vormen en zo opgenomen worden in het geologisch archief van de aarde. Het zou dus best eens kunnen dat ons tijdperk binnen duizenden jaren gekenmerkt wordt door het laagje in de rotsen waar plasticdeeltjes in voorkomen. Een dubieuze eer die we misschien liever zouden vermijden. Maar hoe?

Naar schatting zou er tegen 2020 zo’n 7 250 000 ton plastic ronddrijven op de vijf grote afvalvlaktes in de oceanen. Charles Moore, de ontdekker van de ‘Great Pacific Garbage Patch’, schatte dat het meer dan 80 000 jaar zou kosten om al dat afval op te kuisen, laat staan dat het betaalbaar zou zijn. Een 19-jarige student uit Nederland zou hiervoor echter een oplossing gevonden hebben. Hij ontwierp een schip dat dankzij de kracht van de oceaanstromingen en de zon meer dan 99% van al het plastic kan opruimen in slechts vijf jaar tijd. Volgens zijn berekeningen zou deze opruimactie zelfs winstgevend kunnen zijn als het plastic opnieuw verkocht en gerecycleerd kan worden.

Gelukkig zijn jonge creatievelingen bezig met zulke oplossingen, want geef toe, we willen toch niet in de geschiedenisboeken terecht komen als de beschaving die de oceanen vervuilde en die gekenmerkt wordt door het laagje met plasticdeeltjes in de rotsen?

Meer weten?



No comments:

Post a Comment